U bent hier

  • relatie-broer-zus.jpg
donderdag, september 14, 2017 - 13:34

Waarom is de relatie tussen broer en zus uniek?

Je ouders hebben een erg sterke invloed op jou, maar heb je al eens nagedacht over de bijzondere band die je hebt met je broers en zussen? Van kleins af aan hebben jullie samen allerlei leuke, spannende of saaie dingen meegemaakt, heel wat krieken gelachen en elkaar hoogstwaarschijnlijk wel eens goed geplaagd! Dat levert natuurlijk hilarische herinneringen op, maar waarom is jullie relatie nu precies zo uniek? Lees verder om het te ontdekken!

Het belang van een goede relatie tussen broer en zus

Je broer of zus eens goed uitlachen met zijn/haar stommiteiten lucht geweldig op, maar waarom is jullie speciale band zo belangrijk? Simpel: jullie vader en moeder zijn heel wat ouder dan jullie en zullen dus vermoedelijk als eerste wegvallen. Gezien je broers en zussen wel tot dezelfde generatie behoren als jij, zul je ook langer tijd met hen kunnen doorbrengen.

Bovendien leren jullie van en aan elkaar hoe je de dingen best aanpakt. Of hoe het net niet te doen natuurlijk! Jullie relatie staat daarom vanzelfsprekend bol van de tegenstellingen; liefde en haat, competitie en steun, en jaloezie versus bewondering.

Jouw zus of broer is de beste!

Er mag dan wel sprake zijn van een haat-liefdeverhouding, je zou je broer of zus voor geen geld van de wereld willen inwisselen! Uitgezonderd die keer dat je zus alwéér je kleren pikte terwijl ze al twintig keer had beloofd dat nooit meer te doen, of het moment waarop je broer je Lego-bouwwerk “per ongeluk” kapot maakte. Toch kan je vast duizend-en-één redenen verzinnen waarom jouw zus of broer de beste ter wereld is! Weet je het toch even niet? Wij sommen er drie leuke voor je op:

Jullie begrijpen elkaar als geen ander

Je broer of zus zal je soms plagen en jij hem/haar, maar als het er écht op aankomt, zijn jullie er voor elkaar. Omdat jullie al zo lang samenwonen en samen spelen, kennen jullie elkaar als geen ander en is een blik al genoeg om elkaar te begrijpen!

Jullie zijn altijd eerlijk

Misschien passeert er af en toe wel eens een klein leugentje om bestwil - al ben jij de allerbeste levende leugendetector in het geval van je broer of zus - maar in jullie relatie is eerlijkheid alles! Is die outfit toch niet zo top, of vindt dat meisje je niet écht leuk? Dankzij je familie zal je het geweten hebben!

Jullie kunnen fameus ruzie maken (en het geweldig goed bijleggen)

Soms moet je je frustratie gewoon even kwijt. Gelukkig kan je altijd terecht bij je broer of zus. Wedden dat dat uitmondt in een deugddoend potje bekvechten? Thank god voor je broers of zussen, want met hen kan je het uiteindelijk altijd weer goedmaken! Zij blijven tenslotte voor altijd familie.

Hoe komt dat er vaak rivaliteit bestaat tussen broer en zus?

Omdat jullie in hetzelfde gezin opgroeien, moeten de middelen en aandacht van je ouders verdeeld worden over je broers en zussen. Hoe hard je ouders ook hun best doen om de kerk in het midden te houden, soms is dat gewoonweg niet simpel. Bovendien heeft je plaats in het gezin ook invloed op de mate van rivaliteit. Zo is bijvoorbeeld het oudste kind vaak niet gewoon om te delen, en is het belangrijk om dat toch te leren!

Nog niet overtuigd? Deze activiteiten versterken ongetwijfeld jullie band!

Kinderen vs ouders

Kies bij gezelschapsspelletjes voor een team van kinderen tegen de ouders, dat zorgt gegarandeerd voor heel wat plezier én dus ook een betere band! Achteraf kan je trouwens samen met je broers en zussen nog eens goed lachen met de flaters van je mama of papa.

Gezinsuitstappen   

Niks beters om fijne momenten te beleven met je gezin als tijdens een leuke (dag)uitstap! Ga naar de zoo, het pretpark of een leuk museum en ontdek wat er te beleven valt!

Speciale verjaardagen

Welk kind kijkt niet uit naar een verjaardag, en het bijhorende feestje? Zorg dat de jarige voor één dag alle aandacht krijgt en maak van de gebeurtenis een leuke familie activiteit door samen de taart te bakken of met z’n allen slingers op te hangen!

Conclusie

De band met je broers en zussen is erg belangrijk voor je ontwikkeling, dus draag er zorg voor! Toch betekent dat niet dat je nooit eens mag ruziemaken of bekvechten. Jullie zijn familie, en die band gaat nooit stuk!