U bent hier

  • Waarom vieren wij Halloween?
dinsdag, oktober 3, 2017 - 16:30

Wat betekent Halloween en waarom vieren we het eigenlijk?

Iedereen weet intussen dat Halloween zowat de meest angstaanjagende dag/nacht van het jaar is! Toch zit er ook een hele geschiedenis achter al dat bibberen en pompoenen uithollen. Ken jij het verhaal nog niet? Wij zochten het voor je uit!

 

De betekenis van Halloween

De term Halloween is een samentrekking van All Hallows’ Evening, een feest dat Christenen al in de achtste eeuw vierden. Dat was de avond voor All Hallows, ofte 1 november, waarop jaarlijks gebeden werd voor de zielen die de hemel nog niet hadden bereikt. Vandaag vieren we nog steeds allerheiligen op 1 november.

   

Waar komt Halloween vandaan?

Origineel komt Halloween van een Keltisch feest waarbij het einde van de zomer en het oogstseizoen gevierd werd. Men zag in die tijd letterlijk spoken: ze dachten dat de geesten op 31 oktober uit het hiernamaals zouden terugkeren naar de aarde om hun oogst kapot te maken! Om de geesten tevreden te stellen, voorzag men voldoende plaats én lekker eten voor hen aan de feesttafel. Zo zou hun denkbeeldige buikje voldoende rond gegeten zijn en hoefden ze de oogst dus niet aan te raken.

 

Overgewaaide traditie

Omdat All Hallows’ Evening een christelijke feestdag was, vieren we het vandaag nog steeds in Europa. Toch heeft Halloween eerst een omweg langs Noord-Amerika gemaakt, via de Ierse en Schotse migranten die daar lang geleden heen trokken!

 

Wie zijn de grootste én bekendste Halloween addicts?

Nu je weet waarom je tijdens Halloween naar griezelige gewoonte ietwat ongerust en met angstzweet rondloopt, kunnen we het hebben over het bijhorende feest. Vind jij het ook zo leuk om je te verkleden? Deze BV’s in ieder geval wel!

Extra inspiratie voor je Halloween kostuum

Heb je nog geen idee hoe je dit jaar te verkleden voor Halloween? Geen paniek - de angst kan nog wachten tot 31 oktober -, want wij geven je met veel plezier wat angstaanjagende inspiratie! Ga aan de slag met gezichtsverf voor een extra eng uiterlijk of een optische illusie. Met wat fantasie kan je zo’n illusie ook creëren met bijvoorbeeld een knuffelbeest, zoals deze Kapitein Haak-voor-één-dag! Het kan ook wat makkelijker én grappiger, door bijvoorbeeld een hoofd- of nevenpersonage van je favoriete serie of film na te doen. Deze Darla, de tandartsdochter uit Finding Nemo, lijkt ons alvast een geweldige optie!

HoofdKrokodilDarla Nemo

Conclusie

Is Halloween je favoriete feest? Dan weet je nu ook waar deze traditie vandaan komt! Creëer het perfecte Halloween kostuum en laat je vrienden op 31 oktober eens goed schrikken!