U bent hier

maandag, september 18, 2017 - 09:36

Een rollercoaster van emoties in de achtbaan

De uitdrukking “rollercoaster van emoties” wordt erg vaak gebruikt, maar waar komt dat zinnetje precies vandaan? Bezorgt een achtbaan je echt een rollercoaster van emoties? En komt dat dan door de grote snelheid, of net door de enge loopings? Wij zochten het voor je uit!

De 5 fases van de rollercoastersensatie

1. Het idee

De sensatie begint al zodra je het idee krijgt om op een rollercoaster te gaan. Dat kan door ernaar te kijken in het pretpark, maar ook door er bijvoorbeeld een filmpje of foto van te zien.

2. De nabijheid

Als je hebt besloten om in de attractie te stappen, kan het aftellen beginnen!

3. Het engagement

In deze fase kan je niet meer terug. Denk maar aan het moment waarop je vastgemaakt bent in de stoel van de rollercoaster. Nu moét je de controle lossen en gewoon gaan waar de achtbaan je brengt.

4. De actie

3, 2, 1, rijden maar! Adrenaline giert aan een gigantische snelheid door je lijf.

5. De ontlading / het feest

Als de rit voorbij is, voel je een mengeling van spanning en gelukzaligheid. De adrenaline zit nog steeds in je lichaam, als een soort beloning voor je moed.

Wat doet een rit op een achtbaan met ons lichaam?

Als je in een rollercoaster rijdt, weet je gezond verstand dat je veilig bent. Toch denken je hersenen en je lichaam dat dat niet zo is, en zij reageren het snelst. Daardoor gaat je lichaam in overlevingsmodus; terwijl jij als een gek over het parcours raast, gaat al je energie naar je levensnoodzakelijke lichaamsfuncties. Intussen houden de anderen even halt. Zodra de achtbaan, of je ontmoeting met een witte haai, of het hoogteparcours,... voorbij is, beleef je dat moment van overleving  als opwinding!

Belgen stappen vaker in een achtbaan dan Nederlanders

Ook al is “rollercoaster van emoties” zowel voor Vlamingen als Nederlanders een bekende én bewezen zegswijze, houden die eerste toch net iets meer van achtbanen. Dat wijst een onderzoek van het Duitse Europa-park uit. Zo geeft 70% van de Belgen aan wel eens in een rollercoaster te stappen, tegenover slechts 48% van de Nederlanders. Eenmaal in de attractie, gilt maar liefst 54% van de Nederlanders en 36% van de Belgen helemaal nooit. En dat terwijl zo’n achtbaan net de perfecte plek is om je stembanden eens goed los te gooien!

Een achtbaan bezorgt je écht een rollercoaster van emoties

De rollercoaster van emoties begint al wanneer je nog maar denkt aan een spannende rit in de achtbaan. Nadien neemt je overlevingsinstinct het van je over een giert de adrenaline lustig door je lijf.

Hij bestaat dus echt, én je krijgt er een heerlijk geluksgevoel van na afloop van je pretpark avontuur!