U bent hier

  • ONDERZOCHT: HOE STAAT DE GEMIDDELDE BELG TEGENOVER PRETPARKEN?
donderdag, juni 29, 2017 - 15:43

ONDERZOEK: DE HOUDING VAN DE BELG TEGENOVER PRETPARKEN

Het grootste deel van zijn/haar inkomen besteedt de gemiddelde Belg aan een woning en alles wat daarbij komt kijken. Bourgondiërs als we zijn, gaat het tweede grootste aandeel van onze uitgaven naar eten. Daarna volgen transport en persoonlijke veHEADER:rzorging. Zodra alle primaire behoeften vervuld zijn, komt cultuur aan bod.

Volgens een rapport uit 2016, wordt maar liefst 8,2% van het inkomen van de gemiddelde Belg besteed aan culturele uitstapjes. Dat kunnen we kaderen binnen de sociale acceptatie, ofte de derde behoefte in de behoeftepiramide van Maslow. Om een vervullend leven te leiden, is het van essentieel belang om vrije tijd te hebben én voldoende geld daaraan te kunnen besteden. Op die manier kan je tijd doorbrengen met je vrienden of maak je dingen mee om er later met hen over te praten. Dat draagt dan weer bij tot sociale acceptatie!

De meest populaire dagactiviteiten voor kinderen

We willen allemaal allerlei leuke dingen meemaken. Vooral voor kinderen is, behalve amusement, ook de educatieve waarde van belang. Er is enorm veel keuze als het gaat over dagactiviteiten in eigen land. Kies jij voor puur plezier of een educatief bezoek? Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, want je kind leert tijdens elke activiteit veel bij!

Pretparken

Een pretparkbezoek voorziet kinderen en hun (groot)ouders van heel wat plezier, en dat hebben de Belgen goed begrepen: 32% van de Belgische bevolking bezoekt jaarlijks een pretpark! 1 op de 5 gezinnen met kinderen jonger dan 16 jaar geniet er zelfs meerdere keren per jaar van.

De bezoekers komen vooral voor het amusement; slechts 11% van de Belgische bevolking bezoekt een pretpark voor de educatieve waarde ervan. Toch kan je kroost er ook heel wat bijleren! Zo leren ze eventuele angsten te overwinnen (erg positief voor het zelfbeeld), keuzes maken, én kunnen ze o.a. in de speeltuin hun cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling bijschaven.

Dierentuinen

In de zoo maken je kinderen kennis met de pracht van de natuur. Een bezoek aan de dierentuin vormt daarom een mooie aanleiding om hen bewust te maken van onze impact op de natuurlijke habitat van de zoobewoners, en bij uitbreiding het milieu. Naast een pretpark, kiezen maar liefst 64% van de ouders met kinderen onder de 16 jaar voor een uitstap naar de dierentuin!

Musea

Tijdens een uitstap naar een museum ontdekken kinderen cultuur op een laagdrempelige manier. Bovendien vinden ze er allerhande inspiratie voor een eigen kunstproject, zodat ze nadien zelf aan de slag kunnen! Zo’n 1 op 4 Belgische gezinnen met kinderen onder de 16 jaar opteren voor een bezoek aan een museum.

Boerderijen

Dankzij de kinderboerderij leert je kroost dieren met zachtheid te behandelen. Daarnaast komen ze op een leuke manier ook in aanraking met groenten- en fruitplanten, en kan je hen iets bijbrengen over onze voedselketen.

Speeltuinen

Net zoals in het pretpark, kunnen je kinderen zich in de speeltuin voluit amuseren. Terwijl ze spelen, verfijnen ze ook onbewust hun motorische ontwikkeling door allerlei fysieke uitdagingen aan te gaan. Bovendien leren ze omgaan met andere kinderen, wat goed is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling én wordt hun denken complexer - o.a. dankzij de vele keuzes die ze moeten maken. Dat valt dan weer binnen de cognitieve ontwikkeling.

Waarom bezoekt de gemiddelde Belg een pretpark?

Uit onderzoek blijkt dat de sfeer die in een pretpark hangt en de attracties die het herbergt, de belangrijkste redenen zijn om dat park te bezoeken. Als dat goed zit, vindt 51% van de Belgen het zelfs helemaal niet erg om wat verder te moeten rijden. Tijdens zo’n dagje vakantie in eigen land kan je je bovendien eens goed laten gaan, maar waarom bezoekt de Belg nu precies een pretpark?

Het is gewoonweg heel leuk

In een pretpark vind je alles dicht bij elkaar: je kan er genieten van de snelste rides -  minstens zo spannend als skydiven en bungeejumpen -, maar ook van heerlijk rustige attracties om even bij te komen. De shows brengen je ongetwijfeld in vervoering, en bijtanken kan bij verschillende restaurantjes. Toch geeft 46% van de Belgen aan zelf eten en drinken mee te brengen, zodat ze het niet in het pretpark zelf hoeven te kopen.

Een pretparkbezoek als therapie

Tijdens zo’n gierende rit kan je even lekker je longen uit je lijf schreeuwen. Dat kan doorgaans niet in het dagelijkse leven en lucht daardoor eens zo hard op! Bovendien zorgen de snelle attracties voor stressvermindering, omdat de enge loopings en duizelingwekkende afdalingen door je hersenen als veilig worden gepercipieerd, ondanks je angstgevoelens. Zo giert er een rush van adrenaline en endorfine door je lichaam en ga je je dus zorgelozer voelen!

Buitenactiviteit met veel beweging

Behalve geweldig plezant is een pretparkbezoek ook erg gezond, en dat zelfs zonder dat je het hoeft te beseffen! Zo wandel je op zo’n dag natuurlijk een hele afstand tussen de verschillende attracties en van en naar alle shows.

Hoeveel mag een pretparkbezoek kosten voor de gemiddelde Belg?

Volwassenen geven met plezier zo’n 114 euro uit aan een pretparkbezoek. Dat bedrag ligt wel wat lager voor jongeren onder 24 jaar; zij houden het op gemiddeld 90 euro. Zo’n 61% van de pretparkbezoekers zoekt eerst promoties alvorens tickets aan te schaffen.

Conclusie

We kunnen besluiten dat daguitstappen van essentieel belang zijn om aan onze basisbehoeften te voldoen. Daarom mag zo’n attractie ook wat kosten; de gemiddelde Belg geeft 8,2% van zijn inkomen uit aan cultuur en vrije tijd. Onder andere pretparken zijn erg populair: 1 op de 5 Belgische gezinnen met kinderen jonger dan 16 jaar geniet er meerdere keren per jaar van. Bovendien mag zo’n pretparkbezoek voor volwassenen tot 114 euro per keer kosten! Behalve een pretpark, verkiest 64% van de Belgische gezinnen met kinderen onder de 16 jaar voor een bezoek aan de zoo. 24% daarvan gaat dan weer liever naar een museum.

Voor kinderen maakt het eigenlijk niet uit of je kiest voor een educatief verantwoorde uitstap zoals een museum of kinderboerderij, of eentje waarbij vooral plezier primeert. Je kroost leert overal wel iets bij dat hun algemene kennis of de eigen ontwikkeling mee vormt!