U bent hier

  • Black Friday
dinsdag, november 14, 2017 - 11:28

Waarom kan ik dankzij Black Friday van grote kortingen profiteren?

Black Friday is een redelijk nieuw fenomeen in ons Belgenlandje. Het is een Amerikaanse traditie die steeds op de vierde vrijdag van november valt en ons flinke kortingen oplevert. Maar waar komt Black Friday nu eigenlijk vandaan? Je leest het hier! 

Waarvoor staat Black Friday?

In 1950 gebruikte de politie van de Amerikaanse staat Philadelphia de term “Black Friday” voor het eerst. Ze doelden daarmee op de dag na Thanksgiving - een traditie die op haar beurt gevierd wordt om stil te staan bij de mooie dingen in je leven - en voor de grote baseball-match die elk jaar een massa volk in beweging bracht. Die vrijdag zagen de straten van Philadelphia altijd zwart van het volk en konden de winkeliers geen negatieve, rode verkoopcijfers optekenen, maar wel positieve, die in het zwart gedrukt werden.

In de jaren daarna werd de vrijdag na Thanksgiving traditioneel de eerste dag waarop de mensen eindejaarskado’s gingen kopen. Omdat er die dag zoveel volk op de been is, geven de winkels graag kortingen. Omgekeerd gaan mensen natuurlijk ook graag winkelen omdat er net zo’n mooie afprijzingen zijn!

De intrede van Black Friday in België

In navolging van de Verenigde Staten, waaien de Black Friday koopjes ook langzaam maar zeker over naar Europa, en dus ook naar ons land. Online geniet je al sinds enkele jaren van mooie kortingen, maar ze zijn ook meer en meer in de grote winkelstraten te zien . Toch is Black Friday bij ons nog lang niet zo populair als de soldenperiodes in januari en juli en zal men vast niet speciaal een dag vrijaf om eindejaarskoopjes te scoren. Al hebben we nog even tijd om daarover na te denken!

Wat met Cyber Monday?

Naast Black Friday is ook Cyber Monday een populaire dag voor koopjesjagers. Naar goede gewoonte vind je de maandag na Black Friday vooral online nog overgebleven soldenstukken. Vandaar ook de naam Cyber Monday.

Black Friday in het kort

Black Friday is relatief nieuw in België, en komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar is de dag na Thanksgiving zowat de drukste dag van het jaar voor veel winkels, want men trekt dan traditiegetrouw naar de stad voor de eerste eindejaarsinkopen. Om nog meer positieve, in zwart gedrukte cijfers te kunnen draaien, geven de winkels op Black Friday mooie kortingen. Op 24 november 2017 kan je ook bij ons, online en in de winkelstraten, genieten van heel wat koopjes!