Sie sind hier

Mittwoch, Oktober 31, 2018 - 09:36

Halloween in Bobbejaanland is alweer volop aan de gang. Dit jaar jagen we je de stuipen op het lijf in maar liefst zeven waanzinnige spookhuizen, drie unieke scarezones en twee sensationele shows. Nieuw dit jaar: Welp. Hoe dit spookhuis tot stand kwam? Lees het in deze blogpost.

Nieuw: spookhuis Welp.

Wie Vlaamse horror zegt, zegt Welp. Kort samengevat: een film over een jeugdbeweging op kamp die de meest gruwelijke dingen meemaakt wanneer de leden in de klauwen van een stroper belanden.

Het is de eerste langspeelfilm van Jonas Govaerts een gruwelijk debuut, een schot in de roos. Gruwelijk genoeg om hier een spookhuis rond te bouwen dachten wij en zo geschiedde. Bobbejaanland, regisseur Jonas Govaerts en productiehuis Potemkino bundelden hun krachten, wat leidde tot een unieke belevenis voor de bezoekers van het plezantste land.

Voor wie Welp nog niet beleefde, lichten we graag een tipje van de sluier. Het verhaal van het spookhuis bouwt verder waar de film eindigt. Als bezoeker wandel je het decor van de film Welp binnen en ga jij op zoek naar overlevenden van het kamp. Onderweg beleef je de meest bloederige scènes uit de film eerst, maar deze keer helemaal live. Je loopt slachtoffers van stroper tegen het bebloede lijf, je wordt achterna gezeten door wolvenkind Kai en komt terecht in de schuilplaats van de stroper, tenminste als je de uitgezette vallen in het bos overleefde.

Of dat alles een positief einde kent? Dat laten we aan jou om te ontdekken en dat kan nog tot en met 4 november.

Naar het idee van Regisseur Jonas Govaerts

Zelf was regisseur Jonas Govaerts lange tijd aangesloten bij de jeugdbeweging, eigenlijk ontstond zijn idee voor de film Welp al een beetje in die tijd: “Als 12-jarige Welp had ik nogal veel fantasie,” zegt hij daarover, “als onze leiders vertelden dat er ‘s nachts onbekenden rond onze tenten slopen, dan geloofde ik dat.”.

Een tentenkamp was volgens Jonas dan ook een erg geschikte locatie voor zijn eerste horrorfilm: afgelegen, zonder technologie en je kan spelen met de vraag of iets nu echt is of net niet. Hij was dan ook verbaasd over hoe goed de sfeer van de film terugkeert in het spookhuis: “Ik heb zelfs een aantal keer een déjà vu-gevoel gehad, zo erg lijkt de maze op onze filmset.” Wellicht is het park daarin geslaagd door gebruik te maken van een aantal originele attributen uit de film, maar ook de bussen uit de film werden tot in het grootste detail nagebouwd. Of zitten het gebruik van de projecties van scènes uit de film en het verwerken van de soundtrack daar voor iets tussen? “Hoe dan ook, op het einde van de maze heb je echt eventjes in het Welp-universum rondgelopen.”

Gelukkig is spookhuis Welp ook een echte aanrader voor bezoekers die de film niet gezien hebben. Volgens Jonas wordt het verhaal namelijk helder verteld door de acteurs die je tegenkomt, bereid je vooral voor op veel gekrijs, nog meer bloed en echte angst. Voor wie de film wel kent, heeft Jonas nog volgende boodschap: “Er zitten toch een paar echte verrassingen in, ik ken de film vanbinnen en vanbuiten en ben toch regelmatig goed geschrokken.”

Met dank aan producer Peter de Maegd en productiehuis Potemkino

Zowel de film als het spookhuis rond Welp kwamen mede tot stand dankzij Potemkino, het productiehuis van producer Peter de Maegd. “Voor Welp produceerden we met Potemkino al enkele kortfilms van Jonas. We waren eigenlijk al een tijdje opzoek naar het juiste verhaal toen hij het voorstel voor Welp presenteerde,” zegt Peter daarover. Naar eigen zeggen wist de producer meteen dat ze hiermee goed zaten: “de jeugdbeweging en het maken van horror-films liggen Jonas beide nauw aan het hart, hij was dus dé man om deze film te maken.”

Dat de film nu een vervolg krijgt in de vorm van een spookhuis, vinden ze bij Potemkino fantastisch. “De film laat toe om een gevolg te krijgen. Bovendien is het de eerste keer dat er een attractie gebouwd wordt rond een Vlaamse film, we zijn hier dus heel fier over.”

Over de beslissing om in zee te gaan met Bobbejaanland, werd niet lang getwijfeld: “Tijdens het eerste gesprek werd meteen duidelijk dat onze ambities overeenstemden.”. Omdat Welp volgens Potemkino een echt kwaliteitslabel is, was het voor alle partijen ook belangrijk dat het spookhuis hierbij zou aansluiten. “Gelukkig maakte Bobbejaanland meteen duidelijk dat ook zij voor kwaliteit en een grootschalig project wensten te gaan.”

Ervaar Welp zelf

Het mag duidelijk zijn: Welp is voor bobbejaanland niet zomaar het zevende spookhuis in de rij, maar een echte live experience. Wil je die nog zelf ervaren? Het kan nog tot en met 4 november in Bobbejaanland. Meer weten? Check halloween.bobbejaanland.be. Als je durft.