U bent hier

  • Kies zelf in welke richting je gaat met coaster Fury!
donderdag, mei 16, 2019 - 13:53

Met nog maar een aantal weken tot aan de opening, lijkt het ons tijd voor een nieuwe update van de bouwsite. Met een topsnelheid van 106,6 km/u, weten we al dat Fury de snelste achtbaan van de Benelux zal zijn. Een maximumhoogte van 43 meter en vier inversies, maken duidelijk dat Fury niet voor doetjes gebouwd wordt. Bobbejaanland voegde toch nog graag iets extra toe aan de nieuwe coaster. Zo gezegd, zo gedaan en dus schrijft het park meteen een wereldprimeur op haar naam.

Hoe werkt de attractie?

De nieuwe coaster Fury en de bijhorende themazone Land of Legends zorgen samen voor de grootste investering in de geschiedenis van het park. Met Fury breidt Bobbejaanland daarbij ook nog eens uit met maar liefst 2 ha! Een deel van het park dat vroeger tot de backstage behoorde, wordt dankzij Fury nu toch toegankelijk voor bezoekers. Het was dus snel duidelijk dat de triple launch coaster moest zorgen voor een nieuwe wind in Bobbejaanland en hoe doe je dat beter door een gloednieuw interactief element toe te voegen aan je achtbaan?

Bezoekers kiezen bij het instappen namelijk zelf in welke kijkrichting de gondel zal worden gelanceerd. Daarmee is Fury de eerste achtbaan ter wereld die over deze technologie beschikt. Bij alle twaalf zitplaatsen werd een knop ingebouwd op de veiligheidsbeugel. Daarmee kunnen inzittenden aangeven welke kijkrichting hun voorkeur geniet. De beslissing valt dus écht pas bij het instappen. We horen jullie al denken: “Wat gebeurt er dan wanneer de stemmen gelijk verdeeld zijn?”. Het antwoord is heel eenvoudig: op dat moment wordt de beslissing gemaakt door de computer, zo blijft het altijd spannend.

Als bezoeker kom je pas te weten welke richting de gondel zal uitgaan wanneer de gondel op de baan geplaatst wordt. De draaischijf of switch plaatst je gondel meteen in de gekozen richting. Ben jij er klaar voor?

Het idee

Voor het schrijven van deze blogpost, legden we even ons oor te luisteren bij het projectteam, want ook wij zijn toch wel écht benieuwd naar hoe een dergelijk idee ontstaat. General Manager Yves Peeters legt uit: “bij het aanschrijven van en onderhandelen met de verschillende fabrikanten, hebben we meteen ook de vraag gesteld om een vernieuwend interactief element toe te voegen,” zegt hij daarover. “Na heel wat brainstormsessies en de evaluatie van de daaruit voortgekomen voorstellen, bleek het huidige concept het meest origineel en haalbaar om in te bouwen bij een achtbaan als Fury.”.

Fury wordt zo niet alleen een paradepaardje voor Bobbejaanland, maar ook voor fabrikant Gerstlauer. De Duitse attractiebouwer ontwikkelt voor de triple launch coaster namelijk een compleet nieuw type draaischijf die gestuurd wordt door een gloednieuwe technologie. Een knap staaltje techniek denken wij zo!

Hoewel Bobbejaanland en fabrikant Gerstlauer enorm trots zijn op deze wereldprimeur, is het park er zich ook helemaal van bewust dat niet iedere bezoeker op dit extra stukje spanning zit te wachten. “De vraag werd ons al meermaals gesteld en we willen natuurlijk iedereen de kans bieden om van een rit op Fury te genieten,” aldus Commercieel Directeur Peggy Verelst, “om die reden voorzien we ook iedere dag een aantal uren waarop Fury enkel vooruit zal rijden.” Hoe dat juist in zijn werk gaat? Daarover later meer info. Maar nu ben je dus al helemaal zeker dat het park ook gedacht heeft aan alle bezoekers die toch liever zeker zijn van de kijkrichting.  

Huidige evolutie van attractie Fury

Binnen enkele weken kan je dit alles zelf ervaren, want de opening op 24 juni 2019 komt snel dichterbij. Er staat Bobbejaanland nog een hele klus te wachten, maar het park uit Lichtaart werkt in alle vertrouwen verder.

De launchstrook is helemaal geïnstalleerd en de top hat werd enkele weken geplaatst. Met nog enkele baandelen te gaan, is de montage van de baan van Fury intussen bijna compleet. We kunnen dus al voorzichtig beginnen uitkijken naar de eerste testritten. Ook naast de track gaan de werken verder: het station wordt opgebouwd en draak Fogo is klaar voor de strijd tegen dappere Vuurridders, onze bezoekers.

Daarbij komt ook in andere delen van Bobbejaanland de themazone Land of Legends intussen echt tot leven. Doorheen de zone, waarin ook Sledge Hammer en Typhoon opgenomen worden, vind je al heel wat nieuwe elementen terug. Reus Maapollo werd wakker in de buurt van Sledge Hammer en ook het huisje van heks Wayra werd intussen opgetrokken naast achtbaan Typhoon. Daarnaast ziet ook Naiads Waters er al veelbelovend uit.

Tot slot geven we nog graag mee dat ook de schepper van het Land of Legends neergestreken is in Bobbejaanland. De Guardian of Elements vond zijn definitieve verblijfplaats op het centrale plein van waar uitkijkt over het hele Land of Legends.

Ga je mee op ontdekking?

In juni 2019 wordt Land of Legends dus officieel geopend. Vanaf dan kan je Fury zelf ervaren en geloof ons wanneer we zeggen: dat wil je écht niet missen. Durf jij de achtbaan achteruit te beleven of kies je er toch eerder voor om vooruit gelanceerd te worden? Wij zijn benieuwd! Tot binnenkort, in Bobbejaanland?