Ontdek hier je korting!
Opgelet: door technische problemen is onze webshop momenteel niet beschikbaar. Probeer het later opnieuw.
Wat zoek je?
Menig trendforecaster voorspelde het al: na de opmars van allerlei technologische snufjes en spelconsoles is het opnieuw tijd om heerlijk ouderwets buiten te spelen. Ze hebben mogelijks een klein duwtje nodig, maar wij verwachten dat je koters al snel helemaal verslaafd zullen zijn aan ravotten. Zeker nu de lente weer in het land is! Geef ze een grasplein en ze zullen gelukkig zijn, of wat dacht je van een bezoek aan een buitenspeeltuin? Jij blij, zij blij, want behalve plezier, draagt zo’n speeltuin ook heel wat bij aan de motorische ontwikkeling van je kind!
De wetenschap benoemt maar liefst drie verschillende leerprocessen bij kinderen; cognitieve, sociaal-emotionele en lichamelijke ontwikkeling.
Dit proces bestaat uit het ontwikkelen van een steeds meer omvattende en complexe manier van denken. Een speeltuin vormt hierin de perfecte stimulans, want er bestaat geen betere plek om dingen te ontdekken! Zo leert een kind bijvoorbeeld problemen op te lossen door eerst met het ene en daarna met het andere speeltuig te spelen en leert het beslissingen te maken door te besluiten hoe van de ene fun zone naar de andere te gaan.
Hier hebben we het over de manier waarop een kind omgaat met leeftijdsgenoten en hoe het relaties aangaat. Dit ziet de wetenschap als één geheel, gezien de emoties van een persoon een impact hebben op zijn/haar interacties. Ook dit leerproces kunnen we linken aan de speeltuin; je kind komt hier natuurlijk voortdurend in contact met andere kinderen en leert dus samen te spelen.
Lichamelijke ontwikkeling omvat dan weer het leerproces dat je kind in staat stelt om fysieke activiteiten te doen. Hier onderscheiden we twee soorten motorische ontwikkelingen, namelijk de grove en de fijne. Ook hierop heeft de speeltuin logischerwijs een grote impact!
De term “motorische ontwikkeling” staat voor de lichamelijke activiteiten die je kind leert doen en bestaat uit twee verschillende groeiprocessen, namelijk de grove en de fijne ontwikkelingen.
Zo onderscheiden we onder andere grove en fijne motorische ontwikkelingen. Die eerste behelzen het maken van grote bewegingen met de armen, benen en het volledige lichaam, zoals stappen, lopen, klimmen, springen, etc. Het behoeft geen uitleg dat een speeltuin een waar paradijs is voor het leren, oefenen en bijschaven van de grove motoriek!
Fijne motoriek omvat dan weer o.a. het vastnemen van kleine objecten tussen duim en wijsvinger, op knopjes duwen of leren schrijven. Dit proces duurt wat langer dan het aanleren van grove motoriek, gezien het de volledige ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel vereist. Geduld is hiervoor dus onmisbaar, maar ook hier kan de speeltuin een rol spelen!
Buitenspelen is zonder twijfel heel erg belangrijk én leuk voor kinderen! Zoals je hierboven al kon lezen, biedt een buitenspeeltuin je kind bovendien alle nodige tools voor een goede cognitieve, sociaal-emotionele en lichamelijke ontwikkeling. Een speeltuin herbergt verschillende speeltuigen omdat dat natuurlijk plezanter is, maar vooral omdat elk toestel je kind een andere skill aanleert.
Kinderpsychologe Anneleen Schockaert beaamt dat: “In een speeltuin spelen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Ze leren er allerlei nieuwe dingen zoals klimmen, kruipen, springen, met zand spelen,…. Op die manier worden kinderen uitgedaagd in hun motoriek en leren ze hun lichaam te beheersen. Hen hierin aanmoedigen, heeft bovendien een groot positief effect op hun zelfvertrouwen.”
De schommel is het speeltuig bij uitstek om als kind te tonen wat je kan! Elk kind houdt natuurlijk van complimentjes over zijn/haar prestaties, hoe klein ook. Jonge kinderen kunnen vaak zelf nog niet schommelen, maar horen van hun fiere, schommelduwende ouders wel heel graag hoe goed ze dat doen. Dit speelt rechtstreeks in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
Essentieel bij het spelen op de wip is het samenspel tussen twee kinderen. Wie gaat als eerste omhoog, wilt het andere kind zacht of hard tekeer gaan en wat vind ik zelf het leukst? Allemaal vragen die helpen bij het sociaal-emotionele leerproces.
Het klimrek leert je kind heel wat coördinatie aan. Je bereikt namelijk alleen de bovenkant wanneer je op de goede manier te werk gaat! Het kiezen van de juiste methode én de uitvoering daarvan, zijn terug te voeren tot zowel de lichamelijke als de cognitieve ontwikkeling van je kind.
Ook de glijbaan draagt bij aan zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Kiest hij/zij voor de grote of de kleine glijbaan? Geeft ie mama of papa een handje of liever niet? Tijdens het spelen leert je kind heel wat beslissingen te maken!
Op 19 april 2017 vieren we al voor de 10e keer Buitenspeeldag, en hoe kan dat beter dan door heerlijk buiten te spelen? Die dag gaan àlle kindertelevisiezenders tussen 13u en 17u op zwart en is er dus geen enkel excuus om niet lekker buiten te gaan ravotten. Bovendien hoef je je zeker niet te vervelen, want in bijna elke gemeente of stad valt er op 19 april wel iets te beleven!